Wat is het verschil tussen A+++ en A++++?

Wat is het verschil tussen A+++ en A++++?

De energielabels A+++ en A++++ zijn de twee hoogst haalbare energielabels die aangeven hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Beide labels staan, op enkele nuanceverschillen na, voor een zeer hoog niveau van energie-efficiëntie. In deze blog benoemen we de verschillen tussen beide labels en benoemen we de factoren die van invloed zijn om te streven naar een A++++ label.

Wat zegt Energielabel A+++ over een woning of pand? 

Woningen of bedrijfspanden met energielabel A+++ zijn gekenmerkt door een uitstekende energie-efficiëntie en minimaal energieverbruik. Ze zijn uitstekend geïsoleerd, hebben efficiënte verwarmings- en koelsystemen, en maken vaak gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Met een energielabel A+++ laat een pand zien dat het voldoet aan de hoogste normen voor energie-efficiëntie en bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Uw woning of pand is nog energiezuiniger met energielabel A++++

Een huis of pand met energielabel A++++ wordt ook wel een 0-op-de-meter-woning genoemd. Het pand produceert dan net zo veel of zelfs meer energie dan het verbruikt over een bepaalde periode, waardoor het netto energieverbruik nul is. 

Energielabel A++++ is dan ook het hoogst haalbare energielabel en staat bekend om een extreem hoge mate van energie-efficiëntie. Daarin gaat het net even een stap verder dan een pand met energielabel A+++.

In het kort: De verschillen tussen energielabel A+++ en A++++

Kijken we specifiek naar de verschillen tussen beide energielabels, dan zien we dat energielabel A++++ over het algemeen nog energiezuiniger is dan een pand met energielabel A+++. Dit kan te maken hebben met verdere verduurzamingsmaatregelen op het gebied van isolatie, gebruik van duurzame energiebronnen en efficiëntere technologieën voor verwarming, koeling en energieopwekking.

We geven graag een concreet voorbeeld in de vorm van hoek- en rijwoningen. Beide woningen kunnen exact dezelfde energie-efficiëntie hebben, maar toch een verschillend energielabel krijgen. Dit komt doordat een hoekwoning doorgaans meer buitenoppervlak heeft dan een rijwoning, waardoor er meer kans is op warmteverlies.

Hoe kunt u van energielabel A+++ naar A++++? 

Een woning met energielabel A+++ is al ontzettend goed geïsoleerd. Toch zijn er nog enkele stappen te winnen om naar een energielabel A++++ te streven. Denk bijvoorbeeld aan het opschalen van zonnepanelen, het verder isoleren van wanden, of het beter afsluiten van kieren en tochtopeningen. Maar ook op het gebied van ventilatie kunt u verbeteringen aanbrengen, zoals het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem in plaats van een regulier rooster. 

Dit systeem is namelijk een stuk energiezuiniger en vaak comfortabeler, daar waar reguliere roosters in winterse maanden vaak ongewenste koude luchtstromen kunnen veroorzaken. 

Meer weten over energielabels of verduurzamen? 

Verduurzamen loont. Niet alleen bespaart u op den duur op energiekosten, u verhoogt ook het comfort in de woning of het bedrijfspand. En dus is het zeker de moeite waard om de stap naar energielabel A++++ te zetten. Wat u daarvoor moet doen, bespreken wij graag in een vrijblijvend adviesgesprek. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over energielabels, energiebesparende maatregelen en hoe u uw woning of bedrijfspand kunt verduurzamen.