Energielabel voor bedrijfspanden

Bij Energielabel op Tijd bent u aan het juiste adres voor de aanvraag van een energielabel voor uw bedrijfspand. Als vakbekwaam energieadviseur voeren wij onze metingen uit op basis van de meest recente normen en richtlijnen. Tevens kunnen we u op een deskundige en begrijpbare wijze toelichten wat er voor u mogelijk is om het pand te verduurzamen.

 In tegenstelling tot het aanvragen van een energielabel van een woning, kent een bedrijfspand energielabel een andere benadering. Bij Energielabel Op Tijd beschikken we over beide expertises en kunnen we binnen enkele werkdagen al de eerste afspraak inplannen.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor zakelijke gebouwen en bedrijfspanden geeft de energieprestatie en de mogelijke energiebesparende maatregelen weer. Dit label biedt een overzichtelijke en gestandaardiseerde beoordeling van de energiezuinigheid van een gebouw. Het label toont aan hoe efficiënt het gebouw omgaat met energie in vergelijking met soortgelijke gebouwen.

De beoordeling varieert van energielabel A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig), waarbij label A de hoogste efficiëntie aangeeft. Naast het inzicht in de huidige energieprestatie, geeft het energielabel ook aanbevelingen voor mogelijke maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren, wat zowel kostenbesparingen als milieuvoordelen kan opleveren. Het energielabel is verplicht bij transacties zoals verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke gebouwen en bedrijfspanden en helpt bij het stimuleren van duurzaamheid en bewust energiegebruik binnen de zakelijke sector.

Verschil energielabel zakelijk pand en woning

Er is een verschil tussen het energielabel van een zakelijk pand en een woning. Het energielabel voor een zakelijk pand wordt bepaald op basis van het energiegebruik per vierkante meter, terwijl het energielabel voor een woning wordt bepaald op basis van het energiegebruik van de hele woning.

 Bij zakelijke panden wordt ook gekeken naar het gebruik van de verschillende ruimtes en de installaties die worden gebruikt, zoals verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Daarnaast kan het energielabel van een zakelijk pand ook invloed hebben op de waarde van het pand en kan het verplicht zijn om het energielabel te laten zien bij verkoop of verhuur.

Is een energielabel verplicht voor bedrijven?

Ja, een energielabel is ook verplicht voor bedrijven. Naast woningen vallen ook utiliteitsgebouwen en bedrijfspanden onder de regelgeving van energielabels. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, winkels, horecagelegenheden en fabrieken. Net als bij woningen is het verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. 

Energielabel bedrijfspand aanvragen? Kies dan voor Energielabel op Tijd.

Gebouwen waarvoor energielabel niet verplicht is:

  1. Monumentale panden en panden met een cultuurhistorische waarde.
  2. Tijdelijke bouwwerken met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar.
  3. Gebouwen die worden gebruikt voor religieuze activiteiten.
  4. Industriële gebouwen en werkplaatsen met beperkte verwarming of koeling.

Energielabel bedrijfsruimte

Voor losstaande bedrijfsruimtes is het ook mogelijk om een energielabel aan te vragen. Het energielabel voor een losstaande bedrijfsruimte wordt bepaald op basis van de grootte van de ruimte en het energiegebruik. Het label geeft inzicht in de energieprestaties van het gebouw en hoe deze verbeterd kunnen worden.

Energielabel horecapand

Het energielabel voor een horecapand verschilt op een aantal punten van het energielabel voor een regulier zakelijk pand of woning. Dit heeft te maken met de specifieke kenmerken van een horecapand en het energieverbruik dat hierbij komt kijken.

 Bij het bepalen van het energielabel voor een horecapand wordt gekeken naar verschillende aspecten, zoals de isolatie van het gebouw, het gebruik van duurzame energie, de aanwezigheid van installaties voor verwarming, koeling en ventilatie, en de specifieke horeca-apparatuur en verlichting in het pand. Ook wordt er gekeken naar het energieverbruik van het pand en de mogelijkheden om dit te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het energielabel voor een horecapand niet altijd verplicht is. Dit hangt af van de oppervlakte van het pand en het energieverbruik. Bij verhuur of verkoop van het pand kan het wel verplicht zijn om een energielabel te hebben.

Eisen energielabel bedrijfspand 2023

Vanaf 1 januari 2023 zijn er nieuwe eisen voor het energielabel van bedrijfspanden in Nederland. Vanaf deze datum moet elk bedrijfspand minimaal energielabel C hebben, anders mag het pand niet meer gebruikt worden.

 Dit geldt voor alle bedrijfspanden met een oppervlakte groter dan 100 m², zoals kantoren, winkels, hotels, en zorginstellingen. Ook geldt dit voor verhuurders die hun panden verhuren aan andere bedrijven. Het verplicht energielabel C is gebaseerd op het Energie-Indexcijfer (EI). Het EI-cijfer wordt bepaald op basis van het energieverbruik van het pand en de mate van isolatie.

Energielabel aanvragen bedrijfspand

Vul de energielabelcalculator in om een indicatie van de aanvraagprijs in te zien. Via deze handige tool ziet u binnen enkele minuten wat de kosten nagenoeg zullen zijn voor het aanvragen van een energielabel voor uw bedrijfspand. Tegelijkertijd is het voor ons direct een inzicht in de situatie en kunnen we snel schakelen om een afspraak in te plannen.

Bij het berekenen van de prijs wordt rekening gehouden met standaarden & het gemiddelde. De daadwerkelijke prijs kan afwijken.

 Bereken uw energielabel

Energielabel bedrijven aanvragen

Wilt u een energielabel voor bedrijven aanvragen? Bij Energielabel Op Tijd staan we voor u klaar. Wij zijn een erkend energielabel adviseur en hebben ruime ervaring in het opstellen van energielabels voor bedrijfspanden. Wij werken volgens de CEN-normen en zorgen ervoor dat het energielabel aan alle wettelijke eisen voldoet.

 Onze werkwijze is professioneel en efficiënt. Na telefonisch contact met u informeren wij u over onze werkwijze en plannen wij in overleg met u een afspraak voor de opname van het pand. Tijdens deze opname worden alle kenmerken van het pand vastgesteld, van de isolatie tot aan de aanwezigheid van duurzame energiebronnen. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt in onze gespecialiseerde software, waarna wij het energielabel opstellen en registreren in de databank van de RVO.

Energielabel nodig? Kies voor EnergielabelopTijd.nl.

Veel gestelde vragen

Sommige instellingen moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie.

Het energielabel voor een zakelijk pand en een woning heeft verschillende benaderingen. Bij zakelijke panden wordt gekeken naar het energiegebruik per vierkante meter en de installaties, terwijl bij woningen het energiegebruik van het hele gebouw wordt beoordeeld. Dit kan van invloed zijn op de waarde van het pand en de verplichting om het label te tonen bij verkoop of verhuur.

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle bedrijfspanden met een oppervlakte groter dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Anders mag het pand niet meer worden gebruikt. Dit geldt voor kantoren, winkels, hotels, zorginstellingen en verhuurde panden aan andere bedrijven. Het energielabel wordt bepaald aan de hand van het Energie-Indexcijfer en de isolatiegraad.