Veel woningen in Nederland hebben een energielabel D. Dit zijn met name de huizen die omstreeks de jaren 70 tot begin jaren 80 zijn gebouwd, een periode waarin de eisen op het gebied van energiezuinigheid nog niet zo streng waren als nu. Een huis met energielabel D voldoet aan de minimum eisen van de energieprestatienormen, maar kan zeker nog stappen zetten om nog energiezuiniger te worden.
Wat betekent energielabel D?
Energielabel D geeft aan dat een woning gemiddeld presteert op het gebied van energie-efficiëntie. Dit label valt in het midden van de schaal, die loopt van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Huizen met energielabel D voldoen aan de minimum eisen van energieprestatienormen die in het verleden golden, maar zijn vaak niet uitgerust met de nieuwste technologieën en isolatiemaatregelen die nu beschikbaar zijn.
Vaak zijn er op het gebied van isolatie en energie-efficiëntie nog aanzienlijke verbeterpunten bij woningen met energielabel D.
Wat zijn de kenmerken van een woning met energielabel D?
Gemiddelde woningen met energielabel D vertonen vaak de volgende kenmerken:
- Ongeveer 100m2 groot
- Gebouwd tussen 1975 en 1982
- Heeft een HR 107-ketel
- Beschikt over dubbel of zelfs enkel glas
- Vloeren en wanden zijn matig geïsoleerd
- Er is veel tocht in de woning
Van energielabel D naar energielabel B of zelfs hoger
Wanneer u streeft naar het verbeteren van uw energielabel van D naar B of zelfs hoger, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen om de energie-efficiëntie van uw woning of gebouw te verhogen. Zo zullen er eerst energiebesparende maatregelen moeten worden genomen om het energieverbruik te reduceren. Dit kan onder meer door de isolatie in de woning te verbeteren en te kiezen voor hoogrendementsglas en moderne apparaten.
Energiebesparende maatregelen om te verduurzamen
Er zijn diverse maatregelen mogelijk om uw woning te verduurzamen en energie te besparen. Door het implementeren van de volgende maatregelen kunt u niet alleen uw energiekosten verlagen, maar ook uw ecologische voetafdruk verkleinen:
- Isoleren van muren, vloeren en plafonds: Door muren, vloeren en plafonds goed te isoleren, voorkomt u warmteverlies in de winter en houdt u de woning koel in de zomer.
- Installatie van warmtepomp: Een warmtepomp zorgt voor een energie-efficiënte manier van verwarmen en kan ook gebruikt worden voor koeling in de zomer.
- Installatie van zonnepanelen: Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor u uw eigen energie opwekt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van uw energierekening.
- Hr glas laten plaatsen: HR-glas, voluit Hoog Rendement glas, heeft een hogere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas, waardoor het warmteverlies door de ramen wordt verminderd.
Kunnen wij u adviseren op het gebied van verduurzamen?
Verduurzamen levert op termijn vele voordelen op. Het loont dan ook om te investeren in enkele energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van de isolatie of het installeren van zonnepanelen. Niet alleen bespaart u zo op termijn op uw energiekosten, maar u verhoogt ook het comfort in uw woning of bedrijfspand.
Wij bespreken graag met u wat hiervoor nodig is tijdens een vrijblijvend adviesgesprek, waarin we uitgebreid ingaan op uw specifieke situatie en wensen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over energielabel D en de energiebesparende maatregelen die nodig zijn om uw woning of bedrijfspand naar een hoger energielabel te brengen.