Hoelang is een energielabel geldig? 

Hoelang is een energielabel geldig?

Energielabels zijn belangrijke beoordelingen voor de energie-efficiëntie van gebouwen en woningen. Ze geven inzicht in hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn om het pand verder te verduurzamen. 

Vandaag de dag is het hebben van een geldig energielabel wettelijk verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of gebouw. Maar hoe lang is zo’n energielabel nu eigenlijk geldig? Op die vraag geven we in deze blog graag antwoord. 

Energielabels pas geldig na registratie

Het is allereerst goed om te beseffen dat een energielabel op zichzelf pas geldig is wanneer deze is geregistreerd in EP-online, de officiële database waarin energielabels en energieprestatie-indicatoren van woningen en panden zijn opgenomen.

Zorg er dus altijd voor dat uw energielabel correct is geregistreerd om te voldoen aan de wettelijke eisen en om een accurate weergave van de energieprestaties van uw pand te waarborgen.

Zijn voorlopige energielabels geldig? 

Voorlopige energielabels zijn niet geldig. Ze geven slechts een indicatie van de energieprestatie van een woning op basis van algemene gegevens, zoals het bouwjaar en type woning. Voor officiële transacties zoals verkoop of verhuur is een definitief energielabel vereist, dat wordt opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur en geregistreerd in de officiële EP-online database.

Wat is de geldigheidsduur van energielabels? 

Energielabels hebben een geldigheidsduur van 10 jaar. Dit betekent dat het energielabel tien jaar geldig blijft vanaf de datum van uitgifte. Gedurende deze periode kunt u het label gebruiken bij de overdracht van uw woning, zonder u zorgen te hoeven maken over het vernieuwen ervan.

Moet u energielabels opnieuw laten berekenen na verlopen geldigheidsduur? 

Wanneer de geldigheidsduur van het energielabel is verlopen bent u niet direct verplicht om een nieuw label op te laten stellen. Bent u van plan om uw woning te verkopen of verhuren? Dan is het wél verplicht om een nieuw energielabel te laten berekenen en registreren. Zonder een geldig energielabel kunt u namelijk niet voldoen aan de eisen die nodig zijn om de woning te koop of te huur aan te bieden. 

Heeft u de woning verduurzaamd? Laat de energiezuinigheid weer berekenen

Heeft u recent energiebesparende maatregelen getroffen in uw woning? Laat dan een nieuwe energielabel aanmeten om de actuele energieprestatie van uw woning te beoordelen. Het nieuwe energielabel zal meer accuraat zijn en de verbeteringen aan uw woning beter weerspiegelen, waardoor de kans op een hoger energielabel reel is. 

Meer weten over energielabels? 

Naast verduurzamingsadvies door een vakbekwaam energieadviseur kunnen wij ook snel schakelen en u voorzien van een energielabel dat voldoet aan alle richtlijnen die worden aangehouden door de Rijksoverheid. 

Wij vertellen u graag kort en bondig wat een energielabel inhoud en wat de situatie voor uw woning betreft. Vraag geheel vrijblijvend om aanvullende informatie of een offerte op maat.