Wat is het gemiddelde energieverbruik in Nederland?

Wat is het gemiddelde energieverbruik in Nederland?

In Nederland wordt gemiddeld ongeveer 2.650 kWh aan elektriciteit en 1.200 m³ aan gas verbruikt (Nibud). En hoewel dit gemiddelde nuttig is als referentiepunt, varieert het energieverbruik sterk tussen verschillende typen woningen en huishoudens. In deze blog gaan we dan ook dieper in op de gemiddelde energieverbruikspatronen in Nederland, verschillend per type huishouden of woning. 

Gemiddeld stroomverbruik per type huishouden

Wanneer we het hebben over stroomverbruik in huishoudens, is het belangrijk om te begrijpen hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn op de gemiddelde elektriciteitsconsumptie. Met name het aantal personen in het huishouden, evenals het aantal elektronische apparaten, hebben een aanzienlijke impact op de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Daarnaast spelen ook het energie-efficiëntieniveau van deze apparaten, de isolatie van de woning en de gewoonten en levensstijl van de bewoners een belangrijke rol in het bepalen van het uiteindelijke stroomverbruik.

Door de ontwikkelingen op het gebied van technologie worden apparaten steeds zuiniger. Het vervangen van oudere apparaten, zoals koelkasten en drogers, door energiezuinige modellen kan op den duur dan ook leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere elektriciteitskosten voor huishoudens.

Een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik in Nederland in 2024 

Aantal personen in uw huishoudenGemiddelde gebruik per jaar in kWh
1 persoon1.750 kWh
2 personen2.700 kWh
3 personen3.250 kWh
4 personen3.790 kWh
5 of meer personen4.150 kWh
Gemiddeld per huishouden2.640 kWh

Bron: Nibud

Gemiddeld gasverbruik per type woning

Het voornaamste doel van gas is het opwarmen van de woning en als energiebron voor een gasfornuis. Enkele factoren die het verbruik beïnvloeden zijn onder andere de grootte van de woning, het isolatieniveau, het type verwarmingssysteem, het aantal bewoners, de levensstijl van de bewoners, en het gebruik van energiezuinige apparaten. 

Het gemiddelde gasverbruik tekent zich dan ook anders uit wanneer we specifiek inzoomen op type woning. Zo verbruiken vrijstaande woningen over het algemeen meer gas dan appartementen vanwege hun grotere oppervlakte en hogere warmteverlies. 

Een overzicht van het gemiddelde gasverbruik in Nederland

Type woningGemiddelde gebruik per jaar in m³
Flat of appartement810 m³
Tussenwoning1.090 m³
Hoekwoning1.280 m³
Twee-onder-een-kap1.470 m³
Vrijstaande woning1.960 m³
Gemiddelde per woning1.110 m³

Bron: Nibud

Welke veranderingen in het gemiddeld verbruik zijn er?

Door de komst van verschillende energiebesparende maatregelen, in combinatie met de ontwikkelingen op het gebied van bewustzijn en technologie, zien we een verschuiving naar een meer efficiënt energieverbruik in huishoudens. Moderne apparaten zijn vaak ontworpen met een focus op energiezuinigheid, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken dan oudere modellen. Bovendien hebben bewustmakingscampagnes over het belang van energiebesparing geleid tot veranderingen in de gewoonten en levensstijl van mensen, maar ook in het belang om sneller te kiezen voor duurzamere apparaten en maatregelen. 

Wanneer we inzoomen op het gasverbruik, zien we jaarlijks een daling van het gemiddelde verbruik per huishouden. Dit is deels te wijten aan verbeterde isolatiematerialen en technieken, efficiëntere verwarmingssystemen en de toename in elektrische apparatuur. 

Gemiddeld energieverbruik in huis verlagen: 5 stappen

  1. Isolatie verbeteren: Zorg voor goede isolatie van de woning, inclusief dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Hierdoor blijft warmte beter binnen en wordt er minder energie verbruikt voor verwarming.
  2. Energiezuinige verwarmingssystemen: Investeer in energiezuinige verwarmingssystemen zoals een hoogrendementsketel, warmtepomp of pelletkachel. Deze systemen verbruiken minder energie voor het verwarmen van de woning.
  3. Zuinige verlichting: Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en hebben een langere levensduur.
  4. Energiezuinige apparaten: Kies bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers, voor energiezuinige modellen met een hoog energielabel.
  5. Bewust energieverbruik: Neem bewuste maatregelen om energie te besparen, zoals het uitschakelen van apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn, het verminderen van het gebruik van airconditioning en het gebruik maken van natuurlijk licht in plaats van kunstmatige verlichting.

Deskundig verduurzamingsadvies op maat

Heeft u wensen om uw woning te verduurzamen en kunt u daar professioneel advies bij gebruiken? Onze specialisten staan graag voor u klaar om u een indicatie van uw huidige energielabel te geven en u te voorzien van persoonlijk advies  in de vorm van een op maat gemaakt adviesrapport. 
Onze adviseur zal u tevens adviseren bij de implementatie van de geadviseerde verduurzamingsmaatregelen en u informeren over eventuele financiële ondersteuning of subsidiemogelijkheden die beschikbaar zijn voor uw specifieke situatie. Neem hiervoor direct contact met ons op voor een deskundig en persoonlijk verduurzamingsadvies op maat.