Wat is een geldig energielabel?
Wanneer u uw woning verkoopt, verhuurt of een nieuwe woning oplevert, bent u verplicht om een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Dit energielabel biedt informatie over de energieprestaties van de woning en is bedoeld om potentiële kopers of huurders inzicht te geven in de energiezuinigheid van het pand. Maar wat maakt een energielabel eigenlijk geldig?
Wanneer is een energielabel geldig?
In 2015 heeft iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel gekregen voor hun woning. Dit label gaf een nauwkeurige inschatting van de energiezuinigheid van het huis. Dit is destijds berekend op basis van de bekende gegevens die uw woning toen had, ook wel de Nederlandse Norm (NEN) 7120 genoemd. Een energielabel is geldig op het moment dat het definitief wordt gemaakt door de eigenaar en geregistreerd wordt in de databank van de Rijksoverheid.
Sinds 1 januari 2021 geldt er echter een nieuwe bepalingsmethode, namelijk de NTA 8800. Deze vervangt de oude methodiek uit 2015 en wordt tegenwoordig als de norm gezien.
Het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel
Voorlopige energielabels worden automatisch toegekend aan alle woningen in Nederland op basis van openbare gegevens, zoals bouwjaar en type woning. Deze labels geven een indicatie van de energieprestaties van de woning, maar zijn niet gebaseerd op een gedetailleerde inspectie van het pand. Ze worden meestal gegenereerd zonder dat er specifieke informatie over de isolatie of energiezuinige voorzieningen bekend is. Een voorlopig energielabel is geen geldig energielabel!
Definitieve energielabels zijn daarentegen gebaseerd op een grondige inspectie van de woning door een erkende energieprestatieadviseur. Deze adviseur onderzoekt verschillende aspecten van de woning, waaronder isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Op basis van deze inspectie wordt een gedetailleerd energielabel vastgesteld dat een nauwkeurige weergave geeft van de energieprestaties van de woning. Dit definitieve energielabel wordt vervolgens geregistreerd in de databank van de Rijksoverheid en is tien jaar geldig.
Waarom is een energielabel verplicht?
Een energielabel voor een woning is verplicht gesteld door de overheid als onderdeel van Europese regelgeving. Het doel van deze verplichting is om bewoners inzicht te geven in de energieprestaties van hun woning. Op basis van het energielabel kunnen zij gerichte stappen ondernemen om hun energieverbruik te verminderen en zo kosten te besparen. Daarnaast draagt het energielabel bij aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het helpt ook potentiële kopers en huurders bij het maken van een weloverwogen keuze voor een energiezuinige woning, wat bijdraagt aan het stimuleren van de markt voor energie-efficiënte gebouwen.
Meer weten over energielabels?
Wilt u een nieuw energielabel aanvragen? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen? Bij Energielabeloptijd.nl staan wij voor u klaar met deskundig advies en ondersteuning. Ons team van specialisten helpt u graag bij het verkrijgen van een geldig energielabel voor uw woning en kan u informeren over diverse maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken.
Neem direct contact met ons op voor een deskundig en persoonlijk verduurzamingsadvies op maat. Onze onafhankelijke energie adviseurs staan klaar om u te begeleiden en informeren u graag over de meest effectieve energiebesparende maatregelen voor uw woning of bedrijfspand.