De eerste vereenvoudigde energielabels uit 2015 verlopen in 2025

In 2015 hebben alle woningeigenaren in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen voor hun woning. Deze beschreef in hoeverre de woning presteert op het gebied van energieverbruik, waarbij de woning werd ingedeeld in een categorie van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energieonzuinig). 

Het vereenvoudigde energielabel verloopt in het jaar 2025, dankzij de intrede van de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800. We vertellen er in deze blog meer over.

Wat is het vereenvoudigde energielabel? 

Het vereenvoudigde energielabel (VEL) is een eenvoudige versie van het energielabel voor woningen, geïntroduceerd in Nederland in 2015. Het is een globale inschatting gebaseerd op eenvoudige gegevens zoals het bouwjaar en het woningtype. Tussen 2015 en 2020 was het mogelijk om een VEL aan te vragen. Inmiddels zult u bij het aanvragen van een energielabel een erkend adviseur moeten inschakelen die een fysieke inspectie van de woning uitvoert.

Wat betekent de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800? 

Voorheen gold de oude methodiek, NEN 7120, als de standaard voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen. Met de invoering van de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 sinds 1 januari 2021 worden energieprestaties nu berekend op basis van meer gedetailleerde en actuele gegevens. Denk aan de isolatiewaardes, aanwezigheid van verwarmingssystemen en duurzame installaties zoals zonnepanelen.

NTA 8800 sinds 1 januari 2021

Het definitieve energielabel wat uit deze bepalingsmethode voortkomt is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Deze heeft vervolgens een geldigheidsduur van tien jaar. 

Waarom een definitief energielabel nodig is

Nu de vereenvoudigde energielabels komen te vervallen, is het belangrijk om een definitief energielabel aan te vragen. Deze is actueel en gebaseerd op de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800. Tegelijkertijd zijn er meer redenen waarom een definitief energielabel, ook als deze voor u niet komt te vervallen in 2025, relevant kan zijn: 

1 – Een geldig energielabel is verplicht

Bij de verkoop of verhuur van een woning moet u verplicht een geldig energielabel kunnen overleggen. Heeft u dit niet? Dan kunt u een boete verwachten van tot wel €870,-.

2 – Toegang tot subsidies en leningen

Een definitief energielabel is vaak een vereiste om in aanmerking te komen voor verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op deze manier kunt u gemakkelijker uw woning energiezuiniger maken. 

3 – Mogelijke financiële voordelen 

Met een definitief energielabel toont u daadwerkelijk aan wat de energie-efficiëntie is in de woning, in tegenstelling tot de schatting met een VEL. De kans bestaat dan ook dat kopers meer bereid zijn te betalen wanneer u een recent energielabel kunt overleggen. 

Definitief energielabel aanvragen? Wij helpen u graag

Uiteraard bent u bij Energielabel Op Tijd aan het juiste adres voor het aanvragen van een energielabel voor uw woning of bedrijfspand. Onze gecertificeerde energieadviseurs voeren de benodigde inspectie uit en stellen op basis daarvan het energielabel op.

Zorg dat u, indien u nog een VEL uit 2015 heeft, tijdig een definitief energielabel aanvraagt. Onze specialisten staan graag voor u klaar om u te adviseren.