Energielabel huis: Wat betekenen de letters A tot en met G?

Energielabel huis: Wat betekenen de letters A tot en met G?

Wanneer u met regelmaat aan het zoeken bent naar een nieuwe woning zult u ongetwijfeld bekend zijn met energielabels. Woningen worden vaak aangeduid met een kleur en letter die beschrijft in hoeverre ze energiezuinig zijn. Het energielabel varieert van de letter A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energie-onzuinig.

Energielabels zeggen veel over het energieverbruik en de isolatiewaardes van een woning. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen energielabels onderling? We vertellen het u graag.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw of een woning is. Het label varieert van de letters A++++ tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energie-onzuinig. Het energielabel wordt toegekend op basis van verschillende factoren, zoals: isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Het doel van het energielabel is om consumenten inzicht te geven in de energieprestaties van een woning en hen te stimuleren om te kiezen voor energiezuinige opties, wat niet alleen kostenbesparend kan zijn, maar ook een lagere impact op het milieu heeft.

Het energieverbruik per energielabel

De diverse energielabels beschrijven het energieverbruik en de energiezuinigheid van een woning. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het energielabel (bijvoorbeeld A of B), hoe energiezuiniger de woning is en hoe lager het energieverbruik zal zijn. Dat drukt zich uit in de volgende tabel:

A++++ 0 kWh/m² 0-op-de-meter-woning
A+++ <50 kWh/m² Zeer laag energieverbruik
A++ 50 – 75 kWh/m² Zeer laag energieverbruik
A+ 75 < 105 kWh/m² Zeer laag energieverbruik
A 105 < 160 kWh/m² Zeer laag energieverbruik
B 160 < 190 kWh/m² Laag energieverbruik
C 190 < 250 kWh/m² Redelijk laag energieverbruik
D 250 < 290 kWh/m² Gemiddeld energieverbruik
E 290 < 335 kWh/m² Redelijk hoog energieverbruik
F 335 < 380 kWh/m² Hoog energieverbruik
G > 380 kWh/m² Zeer hoog energieverbruik

Energielabel A tot A++++: Zeer laag energieverbruik

Een woning met energielabel A is in de basis uitstekend geïsoleerd en bezit zonnepanelen, een zonneboiler met een zeer energiezuinige cv-ketel, of een warmtepomp. Het zijn met name de nieuwbouwwoningen die vaak een energielabel A+ of hoger krijgen toegewezen.

Wanneer een huis energielabel A++++ heeft, wordt deze vaak omschreven als een 0-op-de-meter-woning. Dit betekent dat de woning zo energiezuinig is dat het jaarlijkse energieverbruik vrijwel nihil is, omdat de opwekking van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen gelijk staat aan het verbruik.

Energielabel B: Laag energieverbruik

Een woning dat het energielabel B heeft is nog altijd zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. De reden dat een woning met dit energielabel lager scoort, kan te maken hebben met de afwezigheid van een warmtepomp of zonnepanelen.

Energielabel C: Redelijk laag energieverbruik

Energielabel C wordt de laatste jaren steeds vaker gezien als de norm. Het beschrijft namelijk dat een woning redelijk energiezuinig is en een relatief laag energieverbruik vertegenwoordigt. De woning is goed geïsoleerd, maar het kan altijd beter.

Energielabel D: Gemiddeld energieverbruik

De gemiddelde woning in Nederland wordt geclassificeerd met energielabel C of D. Dit zijn met name woningen die gebouwd zijn in de jaren tachtig en negentig en matig zijn geïsoleerd. Zeker bij woningen met energielabel D zijn er voldoende mogelijkheden om al snel isolatieverbeteringen te zien. Vaak zijn de ramen niet goed geïsoleerd en is er ook op het gebied van CV-ketels vooruitgang te boeken.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp of het vervangen van de ruiten, is er al snel een aanzienlijke verbetering mogelijk in de energieprestaties van een woning.

Energielabel E: Redelijk hoog energieverbruik

Woningen met energielabel E zijn over het algemeen onvoldoende geïsoleerd en vertonen een redelijk hoog energieverbruik. Deze woningen kunnen gebouwd zijn in een tijd waarin isolatie-standaarden nog niet zo streng waren, zoals bij oudere woningen.

Met name de kozijnen, ramen en CV-ketels zorgen voor veel kou in de warmte, waardoor er energie verloren gaat en het binnenklimaat minder comfortabel is. Stoken is dan ook vaak essentieel.

Energielabel F: Hoog energieverbruik

Bij een woning met energielabel F is doorgaans het energieverbruik hoog, voornamelijk omdat er onvoldoende isolatie aanwezig is en er weinig energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Hierdoor bestaat het risico dat de binnentemperatuur in de zomer net zo hoog wordt als buiten, wat resulteert in oncomfortabele omstandigheden.

Energielabel G: Zeer hoog energieverbruik

Heeft de woning energielabel G? Dan duidt dit op een zeer hoog energieverbruik en een gebrek aan energie-efficiëntie. Woningen met energielabel G zijn vaak slecht geïsoleerd en maken gebruik van verouderde en inefficiënte verwarmingssystemen. Het resultaat is een aanzienlijk hoger energieverbruik in vergelijking met woningen met een hoger energielabel. Dit kan leiden tot hoge energiekosten en een aanzienlijke belasting voor het milieu. Het is belangrijk om bij woningen met energielabel G te investeren in energiebesparende maatregelen en renovaties om het energieverbruik te verminderen en de duurzaamheid van de woning te verbeteren.

Uw huis energiezuiniger maken?

Bent u op zoek naar mogelijkheden om uw woning energiezuiniger te maken? Bij Energielabeloptijd.nl voorzien wij u graag van eerlijk en deskundig advies over hoe u de energieprestaties van uw woning kunt verbeteren.Dat begint bij een indicatie van uw huidige energielabel, waarna we de mogelijke maatregelen beoordelen en u vervolgens van een persoonlijk advies voorzien in de vorm van een op maat gemaakt adviesrapport. Onze adviseur kan u desgewenst ook begeleiden bij het uitvoeren van de aanbevolen verduurzamingsmaatregelen en u op de hoogte stellen van eventuele financiële ondersteuning of subsidies die beschikbaar zijn voor uw specifieke situatie. Neem direct contact met ons op voor een deskundig en persoonlijk verduurzamingsadvies op maat.