Energielabel B: Wat u moet weten
Energielabel B is een belangrijke indicator van de energiezuinigheid van een woning of gebouw. Panden die het energielabel B hebben worden vaak gekenmerkt als een energiezuinig gebouw waar nog ruimte is voor verdere verduurzaming.
In deze blog bespreken we wat energielabel B precies inhoudt, welke kenmerken hierbij horen en welke maatregelen genomen kunnen worden om de energie-efficiëntie verder te verbeteren.
Wat betekent energielabel B?
Energielabel B geeft aan dat een woning of gebouw gemiddeld energiezuinig is. Het betekent dat de woning redelijk goed geïsoleerd is en over het algemeen efficiënte verwarmings- en koelsystemen heeft. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk om de energie-efficiëntie verder te verhogen en het energielabel te verbeteren. Met aanvullende maatregelen kunt u al snel streven naar een woning met energielabel A of hoger.
De kenmerken van een woning met energielabel B
- Woningen vaak gebouwd tussen 1975 en 1985
- Doorgaans gezien als comfortabel en energiezuinig
- Gem. energieverbruik tussen de 160 en 190 kWh/m²
- Vaak zijn er (nog) geen warmtepompen of zonnepanelen aanwezig
Wat kan er beter aan energielabel B?
Een woning met energielabel B is in de basis goed geïsoleerd. Tóch zijn er nog voldoende stappen te winnen om toe te werken naar energielabel A of hoger. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van oudere ramen door hoogrendementsglas, het verbeteren van de dakisolatie, het aanbrengen van isolatie in ongebruikte ruimtes zoals zolders en kelders, en het installeren van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Maar ook het dichten van eventuele kieren of tochtopeningen kunnen bijdragen aan een betere energie-efficiëntie en een hoger energielabel.
Energielabel B anno 2024: Wat zijn de ontwikkelingen?
Dat de hoogte van het energielabel steeds belangrijker wordt, is een duidelijke trend die zich voortzet in 2024. Met de toenemende focus op duurzaamheid en energiebesparing worden huiseigenaren en vastgoedeigenaren gestimuleerd om hun panden te verbeteren en energiezuiniger te maken. En hoewel woningen met energielabel B nog altijd worden gekenmerkt als een energiezuinige woning, wordt er anno 2024 steeds meer nadruk gelegd op het streven naar een nóg hoger energielabel.
Energiebesparende maatregelen om te verduurzamen
Er zijn diverse manieren om energie te besparen en het milieu te helpen beschermen. Enkele van deze maatregelen zijn:
Isolatie: Het verbeteren van de isolatie van een gebouw helpt warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van hoogwaardige isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol of geëxpandeerd polystyreen (EPS) in de muren, vloeren, daken en ramen. Ook het dichten van kieren en naden draagt bij aan een betere isolatie en vermindert ongewenste luchtlekken, waardoor de energie-efficiëntie verder wordt verbeterd.
Efficiënte verwarming en koeling: Door gebruik te maken van energiezuinige verwarmings- en koelsystemen kan het energieverbruik worden verminderd. Denk hierbij aan moderne systemen zoals warmtepompen, die warmte uit de buitenlucht, bodem of water halen en deze efficiënt gebruiken om een gebouw te verwarmen.
Zonnepanelen: Het installeren van zonnepanelen op het dak van een gebouw kan helpen bij het opwekken van schone, hernieuwbare energie. Deze panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor huishoudens en bedrijven minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en bijdragen aan een duurzamere energievoorziening.
Meer weten over verduurzamen of over energielabel B?
Denkt u eraan om uw bedrijfspand of woning te verduurzamen, maar weet u niet precies waar te beginnen? Dan staan wij klaar om u van deskundig advies te voorzien om uw verduurzamingsdoelstellingen te realiseren.
We starten met het vaststellen van uw huidige energielabel, waarna we de mogelijke maatregelen beoordelen. Vervolgens ontvangt u een persoonlijk advies in de vorm van een op maat gemaakt rapport. Onze adviseur begeleidt u ook bij de implementatie van de geadviseerde verduurzamingsmaatregelen en informeert u over eventuele financiële ondersteuning of subsidiemogelijkheden die beschikbaar zijn voor uw specifieke situatie. Neem direct contact met ons op voor een deskundig en persoonlijk verduurzamingsadvies op maat.