Alles over uw energielabel

Vraag eenvoudig een energielabel aan

Energielabels zijn gestandaardiseerde beoordelingen van de energie-efficiëntie van gebouwen en woningen. Ze geven inzicht in hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Energielabels variëren van energieklasse A (zeer energiezuinig) tot energieklasse G (zeer onzuinig). Deze labels helpen eigenaren, huurders en potentiële kopers om de energieprestaties van een gebouw snel te begrijpen en te vergelijken met andere gebouwen.

Een energielabel wordt opgesteld op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie, en het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Het label biedt niet alleen inzicht in de huidige energieprestaties, maar geeft ook aanbevelingen voor mogelijke maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Deze maatregelen kunnen leiden tot kostenbesparingen en verminderde CO2-uitstoot.

Wat zijn energielabels?

Energielabels zijn gestandaardiseerde beoordelingen van de energie-efficiëntie van gebouwen en woningen. Ze geven inzicht in hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Energielabels variëren van energieklasse A (zeer energiezuinig) tot energieklasse G (zeer onzuinig). Deze labels helpen eigenaren, huurders en potentiële kopers om de energieprestaties van een gebouw snel te begrijpen en te vergelijken met andere gebouwen.

Een energielabel wordt opgesteld op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie, en het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Het label biedt niet alleen inzicht in de huidige energieprestaties, maar geeft ook aanbevelingen voor mogelijke maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Deze maatregelen kunnen leiden tot kostenbesparingen en verminderde CO2-uitstoot.

Waarom moet ik nu ineens een energielabel hebben?

Het energielabel komt voort uit de Europese klimaatdoelstellingen en is onderdeel van het Energieakkoord. Hiermee voldoet Nederland aan de EPDB (Energy Performance of Buildings Directive), de Europese richtlijn voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. Het doel is om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren om zo de CO2 uitstoot terug te dringen.

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen moet er altijd een geldig energielabel worden overhandigd. De energielabels zijn 10 jaar geldig.

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht wanneer u uw woning gaat:

– Verkopen: Label plicht bij adverteren voor verkoop en bij overdracht woning bij notaris

– Verhuren: Label plicht bij adverteren voor verhuur en aangaan nieuwe huurovereenkomst

– Of als uw huis nieuw opgeleverd wordt (Dit betreft een Detail label bij nieuwbouwwoningen)


Het is verplicht om in verkoop- of verhuuradvertenties van een gebouw de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig afgegeven energielabel te vermelden. Is er nog geen geldig energielabel afgegeven, dan mag u niet adverteren en loopt u risico op een door de overheid opgelegde boete. Is er voor het betreffende gebouw al een geldig energielabel afgegeven? Dan moet deze worden vermeld. Let op: tijdens het transactiemoment bij de notaris blijft een geldig energielabel verplicht, ook als u verkoopt of verhuurt zonder te adverteren met uw woning. Hierop wordt ook vóór 1 januari 2022 op de gebruikelijke manier gehandhaafd.

Onze aanpak in het aanvragen van een energielabel voor uw woning

Bij het aanvragen van een (nieuw) energielabel voor uw woning volgen we een gestructureerde procedure om ervoor te zorgen dat u een accuraat en geldig energielabel ontvangt.

– Telefonisch contact en informatie: We initiëren het proces door telefonisch contact met u op te nemen. Tijdens dit gesprek delen we graag onze werkwijze met u. Vervolgens plannen we in samenspraak met u een afspraak voor een woningopname.

– Bevestiging en voorbereiding: Na het plannen van de afspraak sturen we u een bevestigingsmail. In deze mail vindt u een reeks vragen en richtlijnen om relevante gegevens voor te bereiden. Hierbij kunt u denken aan tekeningen van de woning, facturen van technische installaties en eventuele verbouwingen. Tevens ontvangt u de voorwaarden die vastgelegd zijn door de overheid betreffende het opnemen en registreren van een energielabel.

– Grondige woningopname: Tijdens de woningopname verzamelen we gedetailleerde informatie. We inspecteren alle aspecten van uw woning, van de vloer tot het dak. Hierbij nemen we metingen, schetsen en foto’s om een volledig beeld te krijgen. We identificeren belangrijke kenmerken zoals isolatiedikte, aanwezigheid van zonnepanelen, het verwarmingssysteem (CV of andere warmtebron) en de warmwatervoorziening, evenals eventuele afzuiginstallaties. Het ontbreken van informatie of het niet goed kunnen meten of vastleggen van gegevens kan een negatief effect hebben op het label. Tijdens het opnemen mogen er geen aannames gedaan worden maar dient er bewijslast te zijn.

– Specialistische Software en Verificatie: Alle verzamelde informatie wordt zorgvuldig vastgelegd in gespecialiseerde software. Indien nodig, vragen we verklaringen op bij leveranciers en fabrikanten om ervoor te zorgen dat het energielabel zo volledig mogelijk is.

– Definitieve Opstelling van Uw Energielabel: Met alle verzamelde gegevens stellen we uw energielabel op. Dit label geeft een nauwkeurig beeld van de energieprestaties van uw woning.

– Registratie en Uitreiking: We registreren het energielabel in de databank van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Na registratie sturen we u het definitieve energielabel via e-mail, zodat u een duidelijk overzicht heeft van de energie-efficiëntie van uw woning. Uw energielabel is ook zichtbaar op de website van “MijnOverheid” onder het kopje kadastrale gegevens. Hier kunt u inloggen met uw DigiD.


Onze stapsgewijze aanpak zorgt ervoor dat u een volledig en betrouwbaar energielabel ontvangt, in lijn met de voorschriften van de Rijksoverheid.

Een (nieuw) energielabel aanvragen voor uw woning?

Bent u op zoek naar een moeiteloze wijze om een energielabel aan te vragen voor uw woning? Een geregistreerd energielabel verschaft inzicht in de energie-efficiëntie van uw huis, waarbij woningen variëren van het zeer energiezuinige label A+++ tot het minder efficiënte label G. Dit label biedt niet enkel informatie over de momenteel getroffen energiebesparende maatregelen, maar wijst tevens op mogelijke besparingskansen. Onze energielabel-adviseurs stellen dit label vast met behulp van de geavanceerde bepalingsmethode NTA8800, die gebaseerd is op de Europese CEN-normen.

Een (nieuw) energielabel aanvragen voor uw bedrijfspand?

Bent u op zoek naar een moeiteloze manier om een energielabel aan te vragen voor uw bedrijfspand? Een energielabel voor zakelijke gebouwen en bedrijfspanden biedt inzicht in de energieprestaties en laat zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Met een geregistreerd energielabel kunt u de energiezuinigheid van uw bedrijfspand snel en overzichtelijk beoordelen. Gebouwen worden ook ingedeeld in energieklassen, variërend van energieklasse A (zeer energiezuinig) tot energieklasse G (zeer onzuinig). Dit label reikt niet alleen informatie aan over de huidige energiebesparende maatregelen, maar wijst tevens op potentiële besparingen.

Snel een geldig energielabel nodig? Kies voor een erkend deskundige energielabel

Naast energielabels advies door een vakbekwaam energieadviseur kunnen wij ook snel schakelen en u voorzien van en energielabel dat voldoet aan alle richtlijnen die worden aangehouden door de Rijksoverheid. Wanneer u zoekt op energielabel Rijksoverheid zult u naar alle waarschijnlijkheid een waslijst aan informatie vinden. Wij vertellen u graag kort en bondig wat een energielabel inhoud en wat de situatie van uw woning betreft.

Vraag geheel vrijblijvend om aanvullende informatie door contact op te nemen met een van onze medewerkers. We staan graag voor u klaar.

Veel gestelde vragen

Het invoeren van het energielabel voor woningen is het resultaat van Europese klimaatdoelstellingen en maakt deel uit van het Energieakkoord. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat Nederland voldoet aan de EPDB (Energy Performance of Buildings Directive), de Europese richtlijn voor het vaststellen van de energieprestatie van gebouwen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Ja, het energielabel is verplicht in specifieke situaties. U bent verplicht om een energielabel te hebben wanneer u uw woning wilt verkopen, verhuren of als uw huis nieuw wordt opgeleverd. Het is belangrijk om te vermelden dat bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning altijd een geldig energielabel moet worden overhandigd. Het vermelden van de energieprestatie-indicator (de labelklasse) in advertenties is ook verplicht en hangt af van de situatie van uw gebouw. Vanaf 1 januari 2022 zal er gehandhaafd worden op deze verplichting.

Het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel ligt in hun nauwkeurigheid, geldigheid en de manier waarop ze worden verkregen. Een voorlopig energielabel wordt automatisch toegekend door de overheid op basis van algemene gegevens zoals het type en bouwjaar van de woning. Het geeft een ruwe schatting van de energieprestaties van de woning. Dit voorlopige label heeft geen wettelijke geldigheid en moet worden omgezet in een definitief label als de woning wordt verkocht, verhuurd of opgeleverd.