Energielabel voor woningen
Welkom op onze pagina over energielabels voor woningen! Hier vindt u alle informatie over het verkrijgen van een energielabel voor uw woning en waarom het belangrijk is om hier grondige aandacht aan te besteden. Bij Energielabel Op Tijd bent u aan het juiste adres voor het laten opnemen van een nieuwe energielabel.
Als erkend adviseur zijn wij gespecialiseerd in het opstellen van energielabels op basis van de CEN-normen. Hierdoor bent u verzekerd van een betrouwbaar energielabel dat voldoet aan de geldende wettelijke eisen. Op deze pagina leest u meer over onze werkwijze en waarom het laten opstellen van een energielabel een belangrijke stap is in het verduurzamen van uw woning.
Waarom een energielabel huis?
Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van uw woning. Een geldig energielabel is dus essentieel als u op korte termijn van plan bent om uw woning te verkopen of verhuren. Het niet hebben van een energielabel kan bovendien leiden tot boetes, die in de meeste gevallen oploopt tot wel 400,-. Dit wilt u uiteraard voorkomen.
Verschil energielabel nieuwbouwwoning en bestaande woning
Het grootste verschil tussen een energielabel voor een bestaand huis en een nieuwbouwhuis is dat een energielabel voor een nieuwbouwhuis op basis van ontwerpeisen wordt opgesteld (Energielabel Detail), terwijl een energielabel voor een bestaand huis op basis van de daadwerkelijke prestaties van het huis wordt beoordeeld (Energielabel Basis).
Bij een nieuwbouwhuis wordt het energielabel opgesteld aan de hand van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). De EPC is een maat voor de energiezuinigheid van een woning en wordt berekend op basis van de energetische prestaties van de verschillende bouwdelen, zoals de isolatie van de gevels, vloeren en dak, de installaties en het glas. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger de woning is. Het energielabel nieuwbouw is dan ook gebaseerd op theoretische berekeningen en ontwerpeisen.
Bij een bestaand huis wordt het energielabel opgesteld op basis van de daadwerkelijke meetbare prestaties van het huis. Er wordt gekeken naar zaken zoals de isolatie van de woning, het type glas, de installaties en het verbruik van gas en elektriciteit. Het energielabel voor een bestaand huis is daarom gebaseerd op feitelijke metingen en inspecties van de woning.
De voordelen van Energielabel Op Tijd
– Moeite en tijd bespaart door snel schakelen en deskundig advies
– Meer inzicht in energiebesparende maatregelen, en dus een lagere energierekening
– Een woning energiezuinig label die voldoet aan de Europese CEN-normen
– Uw energielabel binnen 2 werkdagen na opname op de mail
– Spoed opname en afgifte label mogelijk, vraag naar de voorwaarden
Energielabel recreatiewoning
Voor 1 januari 2024 moeten alle recreatiewoningen die verhuurd worden beschikken over een geldig energielabel!
Verkoopt of verhuurt u een recreatiewoning? Dan bent u verplicht een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder aan te bieden en om deze te vermelden in uw eventuele advertenties. Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen het energielabel hebben. Adverteert u met de woning in commerciële media? Zorg dan dat in de advertentie de labelklasse (A++++ t/m G) staat. Dit hoort ook bij de verplichting.
Een recreatieve woning is bijvoorbeeld niet verplicht om een energielabel te hebben als deze minder dan vier maanden per jaar wordt gebruikt.
Energielabel appartementen
Het energielabel voor appartementen en vast woonhuizen is in principe hetzelfde. Het energielabel is gebaseerd op de energieprestaties van het gebouw en niet op de individuele woningen binnen het gebouw. Dit betekent dat het energielabel van een appartementencomplex hetzelfde kan zijn voor alle individuele appartementen.
Er kan echter wel een verschil zijn in de manier waarop het energielabel wordt opgenomen voor appartementen en vast woonhuizen. Bij appartementen wordt vaak gekeken naar de gezamenlijke delen van het gebouw, zoals de gemeenschappelijke entree, de lift en de verlichting in de gangen. Bij vast woonhuizen wordt er vooral gekeken naar de isolatie van de woning, de ventilatie, de verwarmingsinstallatie en het gebruik van duurzame energie.
Energielabel aanvragen? Kies voor Energielabel op Tijd.
Wat kost een huis energielabel?
Doe de energielabel woonhuis calculator om een indicatie van de aanvraagprijs in te zien. Via deze handige tool ziet u binnen enkele minuten wat de kosten nagenoeg zullen zijn voor het aanvragen van een energielabel.
Bij het berekenen van de prijs wordt rekening gehouden met standaarden & het gemiddelde. De daadwerkelijke prijs kan afwijken.
Bereken uw energielabel
Welk label heeft mijn woning?
Veel mensen stellen ons regelmatig de vraag: ‘Wat is het energielabel van mijn huis?’ Hoewel we het graag zouden willen vertellen, is het noodzakelijk om als erkend adviseur bij u thuis langs te komen om een grondige meting uit te voeren. Een energielabel dient namelijk te voldoen aan een aantal eisen, die op basis van Europese CEN-normen zijn vastgesteld.
Het laten uitvoeren van een meting voor een energielabel door een erkende partij is dus een belangrijke stap als u wilt weten hoe energiezuinig de woning is. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw woning voldoet aan de geldende wettelijke eisen. U kunt vrijblijvend aanvullende informatie aanvragen door contact met ons op te nemen. Energielabel op Tijd staat graag voor u klaar.
Veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen een definitief energielabel en een voorlopig energielabel?
Een voorlopig label wordt automatisch door de overheid toegekend op basis van algemene informatie zoals het type en bouwjaar van de woning. Dit label is een eerste inschatting van de energieprestaties van de woning en heeft geen wettelijke geldigheid. Het is bedoeld om woningeigenaren bewust te maken van de mogelijke energiezuinigheid van hun huis en om hen aan te moedigen energiebesparende maatregelen te overwegen. Het voorlopige label is echter slechts een indicatie en moet worden omgezet in een definitief energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van de woning.
Een definitief label, aan de andere kant, wordt opgesteld door een erkende energieadviseur na een gedetailleerde inspectie van de woning. Hierbij worden specifieke kenmerken zoals isolatie, verwarmingssystemen en andere relevante factoren zorgvuldig beoordeeld. Het definitieve label biedt een nauwkeuriger en gedetailleerd beeld van de energie-efficiëntie van de woning en heeft wettelijke geldigheid. Het is een verplicht document dat moet worden verstrekt bij transacties en het voorziet kopers en huurders van belangrijke informatie over de energetische prestaties van het pand.
Voor welk typen gebouwen is er geen energielabel verplicht?
Er zijn een aantal gebouwen die geen energielabel nodig hebben. Denk aan beschermde monumenten, gebouwen met industriefunctie, religieuze activiteiten gebouwen en tijdelijke noodlokalen.