Wat is de impact van energielabels op huurwoningen? 

Woont u momenteel in een huurwoning? Of overweegt u om een woning te huren? Dan is het belangrijk om te weten dat het energielabel van het pand invloed heeft op de energierekening die u maandelijks betaalt. In deze blog schrijven we over de impact van het energielabel op de huurwoning en de huurprijzen die u betaalt. 

Een energielabel is verplicht voor een huurwoning

Sinds 2015 is het verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel bij een woningoverdracht. Zo ook voor huurwoningen. Als huurder is de aanwezigheid van een energielabel ook belangrijk voor de hoogte van de energiekosten, aangezien een woning met een beter energielabel ook effect heeft op de energierekening. 

Waar vindt u het energielabel van uw huurwoning? 

U kunt het energielabel opvragen via energielabel.nl. Hier ziet u wat de energie-efficiëntie  van uw woning is, inclusief de geldigheidsduur ervan. Het kan met name interessant zijn om het energielabel op te vragen wanneer u twijfels heeft over de energieprestaties van de woning.

Waar vindt u het energielabel van uw huurwoning

Heeft een energielabel invloed op de huurprijs? 

Woningverhuurders kunnen voor een deel zelf een huurprijs bepalen, maar het energielabel speelt wel een rol in de prijsrange. Dat heeft bij sociale huurwoningen weer te maken met huurpunten. Hoe zuiniger de woning, des te meer punten er worden toegewezen. En deze punten hebben weer effect op de uiteindelijke hoogte van de huurprijs. 

De energie-efficiëntie en huurpunten, hoe zit dat? 

Bij huurwoningen wordt er met een puntensysteem gewerkt waarbij de energie-efficiëntie van de woning een rol speelt in de totale score. Naast de WOZ-waarde en het oppervlak.  Woningen met een hoger energielabel krijgen vaak meer punten, wat ook weer kan leiden tot een hogere maximale huurprijs. We hebben de cijfers van Rijksoverheid voor u verzameld: 

Hoe zit dat puntensysteem? Heeft een woning 143 of minder punten, dan is de maximale (kale) beginhuur vastgesteld op € 879,66. Wanneer de woning 144 tot 186 punten heeft, valt deze onder de middenhuurcategorie. Voor middenhuurwoningen is de maximale beginhuur vastgesteld op € 1184,82. In de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. Woningen met 187 punten of meer vallen in deze categorie.

Hoe zit dat met kamerverhuur?

Een energielabel is alleen verplicht voor zelfstandige woningen met een eigen keuken, badkamer en toilet. Studentenkamers of gedeelde woningen hebben dat over het algemeen niet. Deelt u de badkamer of keuken met anderen? Dan hoeft uw verhuurder geen energielabel te verstrekken.

Gaat u een woning huren? Vraag om het energielabel

Verhuurders zijn verplicht om aan u als nieuwe huurder een afschrift van het energielabel te geven. Gebeurt dit niet? Dan raden we aan om dit zeker op te vragen, aangezien het een belangrijke factor is voor uw wooncomfort en maandelijkse energiekosten. 

Kan de verhuurder geen recent energielabel aan u verstrekken? Dan kan hij of zij deze aanvragen via een energieadviseur. Energielabel Op Tijd staat dan graag klaar.