Energielabel voor recreatiewoningen, hoe zit dat? 

Overweegt u om een recreatiewoning aan te schaffen? Of bent u eigenaar van een prachtige tweede woning en denkt u eraan om deze te verkopen of te verhuren? Dan is het belangrijk om te weten dat ook recreatiewoningen in veel gevallen een energielabel nodig hebben.

Per 2024 is het verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering van een recreatiewoning een geldig energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Hoe dat zit en waar u rekening mee dient te houden, vertellen we u in deze blog. 

Een recreatiewoning en het energielabel

Net als bij reguliere woningen is het sinds kort verplicht om ook voor recreatiewoningen een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur of oplevering. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is en kan variëren van klasse A (zeer energiezuinig) tot klasse G (zeer onzuinig). Zo heeft u als koper direct inzicht in de energieprestaties van de woning. 

Wanneer men een advertentie plaatst voor de verkoop of verhuur van een recreatiewoning, is het verplicht om het energielabel in de advertentie te vermelden. Doet u dit niet? Grote kans dat u dan een boete krijgt.

recreatiewoningen quote

Hoe u kunt controleren welk energielabel u heeft

U kunt op twee manieren controleren welk en of u een energielabel heeft voor uw recreatiewoning of de woning die u wenst te kopen. Allereerst kunt u als eigenaar van een vakantiewoning uw huidige energielabel controleren op de website van MijnOverheid. Daar vindt u onder het kopje Wonen, op de tegel Energielabel. Hier heeft u wel een postcode voor nodig. 

Heeft uw vakantiewoning geen eigen adres of postcode, bijvoorbeeld omdat deze onderdeel is van een groot vakantiepark? Dan kunt u het energielabel op de website van EP-online opzoeken door het adres van het vakantiepark in te voeren. In de detail aanduidingen van het hoofdgebouw kunt u vervolgens inzicht krijgen in de energielabels.

Uitzonderingen voor energielabel op recreatiewoningen

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zo is een energielabel in de volgende gevallen niet verplicht:

  • Beschermde monumenten: Recreatiewoningen die worden aangemerkt als beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Kleine vrijstaande gebouwen: Gebouwen met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 m², zoals tiny houses, kleine stacaravans, woonwagens of speelruimtes op vakantieparken.
  • Tijdelijke gebouwen: Gebouwen die maximaal 2 jaar in gebruik zijn. Denk aan pop-up woningen of tijdelijke opvanggebouwen.
  • Gebouwen zonder klimaatinstallaties: Recreatiewoningen en andere gebouwen groter dan 50 m² die geen installaties hebben voor koeling, verwarming of ventilatie. Denk aan schuren.

Een groot deel van de recreatiewoningen heeft nog geen energielabel

Het is belangrijk om te weten dat een groot deel van alle recreatiewoningen in Nederland nog geen energielabel heeft. Dit komt vaak doordat eigenaren niet op de hoogte zijn van de verplichting of denken dat deze niet op hun woning van toepassing is. Ons advies is om als eigenaar zo snel mogelijk te controleren of uw recreatiewoning inderdaad onder die energielabelplicht valt. 

Als dat het geval is, kunt u een gecertificeerde energieadviseur inschakelen om het label te laten opstellen. Energielabel Op Tijd staat dan graag voor u klaar. Wij zorgen voor een  professionele inspectie van uw woning en stellen op basis daarvan het energielabel op. Neem dan ook contact met ons op of plan direct een afspraak in.