Bent u van plan om uw woning te verkopen of verhuren? Dan zullen er veel zaken moeten worden geregeld. Een daarvan is het regelen van een definitief energielabel, dat sinds 2024 verplicht is bij de verkoop of verhuur van een woning. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning en kan een belangrijke rol spelen in de beslissing van potentiële kopers of huurders.
In deze blog benoemen we wat u kunt doen om een definitief energielabel te krijgen en schrijven we over de verschillende mogelijkheden om er een aan te vragen.
Wat is een definitief energielabel nu eigenlijk?
Een definitief energielabel is een officieel document dat de energiezuinigheid van een woning of gebouw aangeeft. Het label heeft als het ware aan hoe efficiënt de woning omgaat met energie. De hoogte ervan wordt onder meer bepaald op basis van de aanwezigheid van isolatie, de verwarmingssystemen, de mate van ventilatie en de energiebron van de woning.
Hoe beter deze factoren zijn, hoe hoger het energielabel zal zijn. En relatief gezien betekent dit ook dat u lagere energiekosten kunt verwachten. Het laat zien dat de hoogte van een energielabel wel degelijk meespeelt in de waarde van een woning.
Het verschil tussen een definitief en voorlopig energielabel
Woningeigenaren hebben circa 2015 een voorlopig energielabel gekregen vanuit de overheid. Dit was op basis van een rekenmethode, die inmiddels niet meer actueel is. Daarom is het sinds heden verplicht om een definitief energielabel aan te vragen bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Het voorlopige energielabel heeft dus geen wettelijke waarde meer.
Hoe vraagt u een energielabel aan?
U kunt een energielabel laten aanvragen door een gecertificeerde energieadviseur in te schakelen. Deze adviseur voert een inspectie van uw woning uit om de energiezuinigheid te beoordelen. Hier wordt onder meer gekeken naar de isolatie van muren, vloeren en daken, het type verwarmingssysteem, de energiebron, de beglazing, de ventilatie en de aanwezigheid van energie-efficiënte apparaten.
Op basis van deze factoren wordt het energielabel vastgesteld, dat aangeeft hoe energiezuinig uw woning is. U ontvangt een afschrift nadat de energieadviseur de aanvraag heeft ingediend.
Vraag uw energielabel aan bij Energielabel Op Tijd
Natuurlijk bent u bij Energielabel Op Tijd aan het juiste adres voor het aanvragen van een energielabel voor uw woning of bedrijfspand. Onze gecertificeerde energieadviseurs voeren de benodigde inspectie uit en stellen op basis daarvan het energielabel op, zodat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen die sinds 2024 gelden.
Wacht niet tot het laatste moment, maar schakel direct en vraag een definitief energielabel aan. Wij helpen u dan graag. Vraag direct een energielabel aan of neem contact met ons op voor meer informatie.